Postup přípravy
Mandle spaříme, oloupeme a společne s kandovaným ovocem nasekáme na drobné kousky. Smetanu s cukrem a s moukou uvedeme do varu a velmi krátce (do minuty) povaříme. Přidáme nasekané mandle s ovocem, promícháme, odstavíme a necháme trochu vychladnout. Na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech děláme hromádky a při střední teplotě upečeme v troubě dozlatova. Vlažné marokánky sundáme z plechu a spodní stranu můžeme potřít čokoládovou polevou.
Suroviny
- 125 ml smetany
- 40 g moučkového cukru
- 40 g oloupaných mandlí
- 10 g bezlepkové mouky
- 40 g kandovaného ovoce
- 1 vanilkový cukr
Recept: Bezlepkové špagety s mrkví
Postup přípravy
Bezlepkové špagety uvaříme podle návodu v osolené vodě s kouskem tuku. Mrkev očistíme, omyjeme a po délce nakrájíme na tenké nudličky. Na pánvi se silným dnem rozehřejeme máslo nebo tuk a vložíme do něj kari koření a nudličky mrkve, které na mírném ohni 5 minut dusíme. Pak vmícháme kysanou smetanu a přidáme scezené špagety. Promícháme, prohřejeme, posypeme jemně nakrájenou petrželovou natí a podáváme.
Suroviny
- 100 g bezlepkových špaget
- mrkev
- tuk
- kari koření
- 2 lžíce kysané smetany
- petrželová nať
- sůl
Recept: Bezlepkový chléb
Postup přípravy
Do misky odvážíme 250 g bezlepkové mouky na chléb, přidáme lžičku soli, kmín, lžíci oleje a lžičku octa. Ohřejeme 250 ml vody, polovinu nalijeme do mouky, do druhé poloviny rozdrobíme půl kostky droždí a necháme chvíli odstát. Menší cibuli pokrájíme na drobné kostičky, přidáme k mouce, droždí ve vodě rozmícháme a vlijeme do misky s moukou. Uhněteme těsto a když se všechny ingredience spojí v těsto, vyklopíme do nádoby, ve které budeme chléb péct, přikryjeme utěrkou a necháme v teple nakynout. Dáme do trouby a pečeme asi hodinu.
Suroviny
- bezlepková směs na chléb
- droždí
- voda
- olej
- ocet
- cibule
- sůl
- kmín
Recept: Brokolicové palačinky
Postup přípravy
Brokolici uvaříme a najemno nasekáme. Přidáme vejce, nastrouhaný sýr, salám a cibuli nakrájené na kostičky, sůl, pepř a zahustíme moukou. Z těstíčka uděláme na pánev malé placičky a smažíme jako karbanátky.
Suroviny
- brokolice
- vejce
- tvrdý sýr
- šunka
- cibule
- sůl
- mletý pepř
- bezlepková mouka
- tuk
Recept: Brokolicové placičky
Postup přípravy
Brokolici uvaříme, nakrájíme najemno, přidáme vejce, strouhaný sýr, nakrájený salám a cibuli, sůl, pepř a zahustíme moukou. Důkladně promícháme a ze vzniklého těsta tvoříme placky podobně jako bramboráky, které z obou stran smažíme na pánvi.
Suroviny
- 500 g brokolice
- 3 vejce
- 100 g strouhaného sýra
- 100 g bezlepkového salámu
- 1 cibule
- sůl
- pepř
- bezlepková mouka
- tuk na smažení
Recept: Holandský řízek
Postup přípravy
Maso a sýr pomeleme, smícháme s vejci a mlékem, vypracujeme těsto a necháme přes noc v lednici uležet. Pak tvoříme a smažíme karbanátky, které můžeme obalit v těstíčku z vejce a hrubé sojové mouky a smažíme jako řízečky. Podáváme s vařenými braborami a např. kyselým zelím či okurkou.
Suroviny
- 500 g bůčku
- 200 g tvrdého sýra
- 2 vejce
- 150 ml mléka
Recept: Houbové karbanátky
Postup přípravy
Houby nakrájíme na malé kousky, povaříme 20 minut a slijeme vodu. Do mletého masa přidáme vejce, veškeré koření, houby a zahustíme moukou a kukuřičnými lupínky. Ze směsi utvoříme koule, které obalujeme v kukuřičných lupínkách. Karbanátky naskládáme na vymazaný pekáč a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C.
Suroviny
- syrové houby
- mleté maso
- vejce
- sůl
- koření na mleté maso
- gulášové koření
- drcený kmín
- česnek
- 2 lžíce Solamylu
- 3 lžíce bezlepkové mouky
- kukuřičné lupínky
- olej
Recept: Jablkový koláč
Postup přípravy
Vše rychle smícháme v hustší lité těsto, nalijeme do tukem vymazané a bezlepkovou moukou vysypané chlebíčkové nebo dortové formy a pečeme ve vyhřáté troubě při 220 °C asi 15 - 20 minut.
Suroviny
- bezlepková směs
- prášek do pečiva
- pokrmový tuk
- vanilkový cukr
- jablka
- voda
Recept: Houskové knedlíky
Postup přípravy
Housky rozkrájíme na kostičky a v míse smícháme všechny přísady dohromady. 4 hladké hrnky vytřeme tukem a do každého z nich dáme těsto asi do poloviny, vložíme je do hrnce s teplou vodou a vaříme asi 25 minut. Po vyjmutí necháme hrnky chvíli vychladnout a pak knedlíky vyklopíme.
Suroviny
- bezlepková mouka
- mléko
- vejce
- bezlepková houska
- sůl
- prášek do pečiva
Recept: Ananasová marináda
Postup přípravy
Ovocné šťávy smícháme v poměru 1:1, přidáme ostatní ingredience a důkladně promícháme. Vhodné zejména k marinování drůbežího masa.
Suroviny
- ananasová šťáva
- pomerančová šťáva
- 0.5 dl medu
- 2 lžíce oleje
- lžíce nastrouhaného zázvoru
Recept: Babiččina bábovka
Postup přípravy
Suché přísady smícháme v míse. Oddělíme žloutky od bílků, přidáme mléko, olej, žloutky, oříšky a čokoládu a promícháme do jemného těsta. Z bílků vyšleháme sníh a jemně ho vetřeme do těsta. Těsto rozdělíme na půl a do půlky přidáme kakao. Do vymaštěné a moukou vysypané formy střídavě lijeme obě těsta.
Suroviny
- 300 g polohrubé mouky
- 120 g cukru
- prášek do pečiva
- 3 vejce
- mléko
- 200 ml oleje
- sůl
- mleté oříšky
- strouhaná čokoláda
- kakao
- tuk
- hladká mouka
Recept: Americký tvarohový koláč
Postup přípravy
Do větší mísy dáme 200 g mouky, 125 g studeného, na kousky nakrájeného tuku, přidáme 1 žloutek, citrónovou a pomerančovou kůru a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme je do fólie a pak necháme 1 hodinu odpočinout v lednici. Potom těsto rozválíme mezi 2 vrstvami fólie do kruhu o průměru asi 26 cm. Vymastíme dortovou formu o témže průměru. Vložíme do ní těsto, několikrát je propíchneme vidličkou a předpečeme asi 12 - 15 minut v předehřáté troubě na 200 °C. Necháme vystydnout.
Zbytek tuku, cukr a vanilkový cukr utřeme do pěny. Dále přidáme tvaroh, mléko, zbytek citronové a pomerančové kůry a utřeme do hladké hmoty, kterou spojíme s vejci, dalšími dvěma žloutky a moukou. Vymícháme krémovou hmotu.
Zbylé těsto vyválíme opět mezi 2 fóliemi na pás o velikosti asi 12 x 40 cm. Pásy těsta podélně rozpůlíme, vyložíme jimi dokola dortovou formu, okraje těsta přeložíme a pevně stiskneme. Formu naplníme krémem a v předehřáté troubě pečeme při mírné teplotě asi 10 minut. Potom teplotu snížíme na 100 °C a koláč pečeme dále asi hodinu. Podáváme vystydlé.
Suroviny
- polohrubá mouka
- máslo
- cukr moučka
- citronová kůra
- pomerančová kůra
- vanilkový cukr
- tvaroh
- mléko
- vejce
Recept: Anglická polévka
Postup přípravy
Maso nakrájíme na malé kousky, vložíme do studené vody, osolíme a vaříme asi 2 hodiny. Poté přidáme nakrájenou zeleninu, opepříme a vaříme ještě asi 20 - 25 minut, dokud zelenina nezměkne. Hotovou polévku dochutíme podle chuti a na talířích ozdobíme nasekanou petrželkou.
Suroviny
- 400 g skopového krku
- sůl
- cibule
- 2 pórky
- 2 mrkve
- celer s natí
- hrášek
- pepř
- petrželka
Recept: Zelňačka naší babičky
Postup přípravy
Sušené houby přes noc namočíme do vody, na oleji orestujeme cibuli a česnek a mezitím oloupeme brambory, které nakrájíme na kostičky a dáme asi do 2,5 litru vody. Přidáme bobkový list, nové koření, osolíme a přivedeme do varu. Poté přidáme pokrájené kyselé zelí a namočené sušené nebo pokrájené čerstvé nebo nakládané houby.
Vaříme dokud nejsou brambory téměř měkké. Mezitím si rozmícháme šlehačku se 2 lžícemi hladké mouky a trochou mleté papriky. Do polévky přidáme orestovanou cibuli a zahuštěnou šlehačku. Za stálého míchání vaříme dokud polévka nepřestane pěnit. Potom stáhneme plamen, do polévky vlijeme vejce a již bez míchání vaříme 10 minut. Poté polévku odstavíme, přidáme trochu pepře a podle chuti ocet, sůl či polévkové koření.
Suroviny
- 1 kg brambor
- kyselé zelí
- houby
- 250 ml šlehačky
- 4 vejce
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- olej
- ocet
- hladká mouka
- sůl
- pepř
- nové koření
- bobkový list
- mletá paprika
- polévkové koření
Recept: Česnečka bez vaření
Postup přípravy
Bujon a prolisovaný česnek spolu rozmačkáme přímo v talíři, zalijeme horkou vodou a zamícháme. Podle chuti můžeme přidat i nastrouhaný sýr nebo osmažené kostky chleba.
Suroviny
- česnek
- bujón
- voda
- pepř
- tvrdý sýr
- chléb
Recept: Bramboračka
Postup přípravy
Očištěné brambory a kořenovou zeleninu propláchneme studenou vodou, nakrájíme na kousky a dáme vařit do osolené horké vody s trochou kmínu. Po krátkém povaření zahustíme světlou jíškou připravenou z másla a mouky.
Až zelenina změkne, polévku odstavíme, ochutíme majoránkou a utřeným česnekem. Nakonec přidáme drobně nasekanou petrželovou nať.
Suroviny
- 0,5 kg brambor
- mrkev
- petržel
- 1/2 celeru
- kapusta
- kedlubna
- hladká mouka
- máslo
- kmín
- sůl
- majoránka
- česnek
- petrželová nať
******
(ananas, 13. 9. 2010 9:00)